مشخصات فنی ورق روغنی
امروزه ورق های روغنی یکی از محصولات پرکاربرد با ویژگی های منحصر به فرد در بین ورق های فولادی به شمار می آیند. این فلزات بر خلاف ورق های گرم از ظاهر بسیار زیبا، شفاف و صیقلی برخوردار بوده و دارای خواص مکانیکی قابل کنترلی هستند. مشخصات فنی ورق روغنی شامل بازه ابعادی این
امروزه ورق های روغنی یکی از محصولات پرکاربرد با ویژگی های منحصر به فرد در بین ورق های فولادی به شمار می آیند. این فلزات بر خلاف ورق های گرم از ظاهر بسیار زیبا، شفاف و صیقلی برخوردار بوده و دارای خواص مکانیکی قابل کنترلی هستند. مشخصات فنی ورق روغنی شامل بازه ابعادی این فلزات هستند که در بازه ضخامتی 3/0 تا 4 میلی متر قرار دارند.
ممکن است این ضخامت در مقایسه با ورق های گرم بسیار کم و ناچیز باشد، اما جالب است بدانید ورق های روغنی با این بازه ضخامتی دارای قابلیت انعطاف پذیری فوق العاده به همراه جوش پذیری، رنگ پذیری، استحکام کششی قابل کنترل، نقطه تسلیم مناسب و طول عمری در حدود 10 سال هستند.
ورق های روغنی موجود در بازار با عرض های 600 میلی متر تا 1500 میلی متر و طول های متغیر به فروش می رسند و از نظر نحوه عرضه باید گفت هم به صورت رول و هم به شکل شیت های برش خورده عرضه می گردند. سایر ویژگی های ورق های روغنی شامل داشتن قابلیت برشکاری و جوشکاری است که البته بسته به گرید این فلز متغیر هستند.
استحکام کششی این فلزات در مقایسه با ورق های گرم نیز بسیار بیشتر است و این موضوع به علت فرآیندهایی است که در زمان تولید بر روی آن ها صورت می گیرد. از جمله این فرآیندها می توان به نورد سرد، آنیلینگ، نورد دو پوسته ای و پرداخت سطحی اشاره داشت. رنگ ورق های روغنی معمولاً نقره ای روشن مایل به سفید است که به سبب عملیات های پرداخت و روغن زنی بر روی آن ها ایجاد می شود. اصلی ترین گریدهای ورق روغنی نیز شامل کیفیت های ST12 ، ST13 و ST14 هستند که به ترتیب با خواص قابل کنترل با کیفیت های استاندارد، نیمه کششی و فوق کششی معرفی می شوند.
عوامل مؤثر بر کیفیت ورق روغنی
کیفیت ورق های روغنی با وجود عملیات هایی مانند آنیلینگ، نورد دو پوسته ای، پرداخت سطح و روغن زنی و … بسیار بالا می باشد، اما یک سری عوامل در آن دخیل هستند که از جمله آن ها می توان به مکث مورد نیاز برای بازپخت اشاره کرد. برای بررسی نکات ورق روغنی با کیفیت می توان به مراحل تولید اشاره کرد. به طور معمول دمای کوره های آنیلینگ در حدود 700 تا 800 درجه است. همچنین میزان قرارگیری رول های فولادی در این کوره ها سبب شکستن ساختار کریستالی مولکول ها و بهبود خواص مکانیکی در آن ها خواهد شد. به طور مثال میزان استحکام کششی به همراه انعطاف پذیری گریدهای ورق روغنی در این مرحله مشخص می گردد.
از سوی دیگر کیفیت ورق روغنی تا حدود زیادی به کارخانه تولیدکننده آن وابسته است؛ زیرا تجهیزات و دستگاه های فرآیند نورد سرد هر چه مدرن تر باشند، قابلیت پیروی از استانداردهای روز دنیا برای تولید شیت های روغنی وجود دارد و همین موضوع سبب افزایش کیفیت خواهد شد.
مواد اولیه مورد نیاز برای تولید ورق های روغنی همان ورق های سیاه هستند که در ابتدا باید اسیدشویی شوند. در واقع این فرآیند سبب پاکسازی محصولات گرم از لایه های اکسیدی، گرد و غبار، آلودگی و مواردی از این قبیل خواهد شد. البته نوع اسید، ترکیبات آن با بازدارنده ها، میزان نفوذ اسید و غلظت آن از مواردی هستند که در کیفیت ورق های نهایی این مرحله بسیار اثرگذار هستند.
همچنین پس از این مرحله فرآیند نورد سرد و میزان فشاری که غلطک های این فرآیند بدون گرمای غیر عادی بر سطح شیت ها وارد می کنند، عاملی اثرگذار بر کیفیت نهایی ورق های روغنی می باشند. در نهایت باید گفت ورق های روغنی بسته به هر گرید دارای مشخصات متفاوتی هستند، اما از نظر سطح تمامی آن ها باید از سطحی صاف و صیقلی، بدون موج، شفاف و با انواع سطوح براق، مات، نیمه براق و زبر باشند.
جدول وزن ورق روغنی
در زمان خرید یک ورق روغنی با کیفیت یکی از مهم ترین مواردی که همواره دغدغه خریداران است، محاسبه درست وزن این فلز و به دست آوردن هزینه خرید حدودی برای به کارگیری در صنایع مد نظر خود می باشد. یکی از صریح ترین راهکارهایی که از سمت فروشندگان محصولات فولادی پیشنهاد می شود، استفاده از جدول وزن ورق روغنی برای محاسبه وزن و در نتیجه به دست آوردن هزینه می باشد. در ادامه جدول وزن ورق های روغنی با ابعاد رایج در بین مشتریان را برای شما قرار داده ایم که برای استفاده از آن تنها کافی است پارامترهای طول، عرض و ضخامت را در جای مناسب جایگذاری نمایید تا وزن شیت روغنی مد نظر را در مقابل آن مشاهده کنید.
لازم به ذکر است اگر ابعاد مد نظر خود را برای شیت روغنی در جدول پیدا نکردید، بهتر است بدانید راهکارهای دیگری نیز برای محاسبه وزن ورق های روغنی وجود دارد که یکی از آن ها استفاده از فرمول محاسبه وزن و دیگری مراجعه به وب سایت های محاسبه آنلاین وزن ورق فولادی مانند آهن اینفو می باشد. فرمول محاسبه وزن ورق روغنی نیز به شرح زیر است:
طول (میلی متر) * عرض (میلی متر) * ضخامت (میلی متر) * 85/7 (چگالی فولاد) = وزن ورق روغنی
عوامل مؤثر بر قیمت ورق روغنی
جالب است بدانید یکی از مهم ترین عوامل مؤثر بر قیمت ورق روغنی، پارامتر وزن می باشد که در بخش قبلی نحوه محاسبه آن را شرح دادیم. با این حال می توان گفت قیمت محصولات روغنی تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد که از مهم ترین آن ها می توان به مبحث کیفیت و نرخ مواد اولیه آن اشاره کرد. در واقع چرخه محصولات فولادی به صورتی است که با افزایش قیمت ورق سیاه، شاهد بیشتر شدن هزینه های تولید در کارخانجات و در نتیجه نرخ ورق های زیر مجموعه آن یعنی، اسیدشویی، سرد و روغنی هستیم.
همان طور که می دانید بحث عرضه و تقاضا در قیمت تمامی محصولات فولادی و غیر فولادی مؤثر است. بر اساس این بحث، به طور مثال اگر چند شرکت خودروسازی نیاز به خرید ظرفیت های زیادی از ورق های روغنی از یک گرید داشته باشند، بازار آزاد و بورس با کمبود موجودی و در نتیجه افزایش قیمت مواجه خواهند شد. همچنین که با کاهش تقاضا، رکود زیادی در بازار ایجاد می شود و فروشندگان ناچار به فروش ورق های روغنی در کمتر از قیمت کف بازار هستند.
در نهایت نیز باید گفت گریدهای ورق روغنی دارای تاریخ انقضا هستند و اگر پیش از مدت زمان مشخصی مورد استفاده قرار نگیرند، دیگر خواص اولیه خود را نخواهند داشت؛ از این رو اگر تاریخ انقضا این فلزات گذشته باشد، منجر به کاهش خاصیت های اولیه و سپس کاهش قیمت خواهد شد. لازم به ذکر است تاریخ انقضا گرید ST12 در حدود 18 ماه و گریدهای ST13 و ST14 نیز در حدود 8 ماه می باشد.
بررسی فرآیند جوشکاری ورق های روغنی
همان طور که در ابتدا مطلب اشاره شد، ورق های روغنی به سبب فرآیند نورد سرد و پوشش روغنی که دارند دارای مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی، اکسیداسیون و … هستند. همچنین درخشان بودن سطح این فلزات به سبب همین پوشش است. در واقع بیشتر خریداران ورق های روغنی تولیدکنندگان صنایعی می باشند که نیاز به یک ورق فولادی با کیفیت از نظر استحکام و سطح ظاهری دارند.
برای جوشکاری محصولات روغنی نیز روش های مختلفی پیشنهاد می شود، اما رایج ترین این روش ها شامل استفاده از عملیات جوش قوس فلزی یا نیمه اتوماتیک است. جوش قوس معمولاً با الکترود پوشش دار انجام می گیرد. البته این موضوع بسته به ضخامت ورق روغنی مورد استفاده متغیر است. جوشکاری ورق روغنی نیز به وسیله روش اول با الکترودهای 7014، 7018، 6011 و 6010 صورت می گیرد. با این حال طی 6 مرحله اصلی انجام می شود که در ادامه به شرح آن ها پرداخته ایم:
در ابتدا فرآیند جوشکاری مانند هر عملیات دیگر، سطح فلز را از لایه های چربی، آلودگی و گرد و غبار پاکسازی می کنیم. به طور معمول این فرآیند به وسیله عملیات سنگ زنی و محلول های پاک کننده مخصوص فولاد صورت می گیرد. در مرحله بعدی ابزار مناسبی را برای جوشکاری ورق روغنی آماده می کنیم که شامل کلاه و پوشش مناسب برای صورت، دست و متریال های اطراف آن هستند.
در مرحله بعد نسبت به ضخامت ورق روغنی باید یک الکترود مناسب را انتخاب نمایید تا فرآیند جوشکاری سبب آسیب به سطح فلز نشود. ناحیه مورد نظر برای جوشکاری را به صورت ثابت در یک جای مناسب قرار دهید و سعی داشته باشید در حین عملیات آسیبی به قسمت های دیگر وارد نشود. در نهایت جوشکاری را انجام داده و سپس ناحیه را از جوش های باقی مانده بر سطح پاکسازی نمایید.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0